Impatiens

ImpaiensImpatiens


Familia: Balsaminaceae
Aspect: Erbaceu
Perioada de inflorire: Vara
Expunere:Plina lumina, penumbra
Udare: Medie

Specific pentru aceasta planta este abundenta si persistenta florilor.Fructele se coc repede si cad la cea mai mica atingere.

Cultivare: usoara. Se recomanda plantarea acestora intr-un vas mai mic, umplut cu compost din humus sau turba, care trebuie mentinut umed. Aceste flori prefera locurile luminoase, cu temperaturi de pana la 18 C. Din mai pana in septembrie se agauga saptamanal un ingrasamant lichid. Toamna si iarna trebuie adapostite intr-o sera in care temperaturile sa nu scada mai mult de 13 C.

Reproducere: Se face prin butasi, obtinuti din ramurile laterale in perioada aprilie -octombrie. Se tin in apa pana isi formeaza radacini, iar apoi sunt plantati in vase separate, intr-un compost umed , feriti de lumina puternica timp de 1-2 saptamani. Se pot reproduce si prin samanta, primavara. Semintele trebuie acoperite de un stat subtire de compost si tinute intr-un loc cald si intunecos pana cand apar mugurii.

Pericole: Umiditatea prea mare, lumina insuficienta si temperaturile scazute pot determina aparitia unor boli provocate de diverse ciuperci. Parazitii care ataca aceste plante sunt: paianjenul rosu, mustele albe, paduchii verzi. Acestia pot fi distrusi prin aplicarea unor insecticide cu actiune sistemica.

Specii si soiuri: Impatiens hawkeri, Impatiens hookeriana, Impatiens repens, Impatiens walleriana, Impatiens balsamina.