Intretinerea pardoselii de marmura

Daca tot ce visezi este o locuinta eleganta,  atunci fa in asa fel sa nu-ti lipseasca din casa pardoseala de marmura. Pardoselile din marmura sunt disponibile in diferite modele, forme si marimi.

Acest material adorat de antici are intr-adevar o textura mai fina decat granitul, insa pe de alta parte este vulnerabil la zgarieturi.

Cine respecta cu oarecare strictete regulile de intretinere a marmurei, poate ajunge stapan pe secretul frumusetii sale “vesnice”.  Ca o prima masura de protectie, aplica un strat subtire de ceara la suprafata.

Pardoseala de marmura ar trebui curatata periodic cu o carpa moale (poti folosi si un mop din bumbac) inmuiata intr-o solutie calduta cu pH neutru.

O varianta ar fi sa amesteci cateva lingurite de bicarbonat de sodiu intr-un litru de apa. Nu folosi niciodata substante abrazive pentru ca acestea deterioreaza suprafata marmurei ireversibil. Nu intrebuinta nici otet pentru ca este acid si are acelasi efect cu substantele abrazive. Petele alimentare de pe pardoseala de marmura ar trebui curatate cat mai repede cu putinta, pentru a evita colorarea. 

Asigurati-va ca podeaua se usuca dupa curatare, deoarece excesul de apa va fi absorbit de marmura. Placile de marmura capata stralucire daca sunt sterse cu o soltuie speciala de lustruit alcatuita din 80 g ulei de terebentina, 10 g ceara alba si 2 g clei. Se amesteca terebentina cu ceara, se dilueaza cleiul si se adauga in amestec.

Solutia de lustruit se aplica cu carpa calda si se intinde bine. Deoarece marmura este o piatra naturala poroasa, are tendinta de a se zgaria si de a absorbi petele. Zgarieturile se slefuiesc cu hartie abraziva fina.

I. C.
InCasa.ro