Scurta istorie a lampii de birou

lampa de birouCu un design care a fost copiat in mod continuu de-a lungul anilor, lampa de birou, la fel ca multe alte inventii utile, a fost proiectata accidental.

Intorcandu-ne in anii '30, aflam despre designerul britanic George Carwardine, proprietarul fabricii Bath, care a contribuit la proiectarea suspensiilor vehiculelor (mecanisme care fac legatura intre roti si caroseria masinii). Acesta isi indragea meseria, petrecandu-si mult timp in atelierul de lucru, chiar si in zilele sale libere. Intr-o dimineata i-a venit fericita idee de a proiecta un mecanism, bazat pe conceptul suspensiilor, dar care sa aiba aplicatii in alte domenii, un obiect care ar putea fi mutat cu usurita in toate directiile, ramanand, in acelasi timp, fix in pozitiile in care este orientat. Desi magnifica, ideea lui Carwardine parea ca nu-si gaseste utilitatea. Dupa o vreme, designerul s-a gandit la o lampa care ar putea fi inclinata in orice directie, pentru a lumina zona de lucru a utilizatorului. A construit o baza solida, astfel incat lampa sa nu se rastoarne si a ales o nunata care sa intensifice lumina.

La inceput, lampa a fost destinata in special muncitorilor din fabrica, care se ocupau cu construirea sistemelor de suspensie, insa Carwardine a realizat curand ca acest obiect ar fi ideal pentru orice birou.

El a prezentat produsul lui Herbert Terry & Fiii, o companie din Redditch, Worcestershire, care producea arcuri, iar la scurt timp a fost lansata prima lampa de birou. Primul nume ales de Carwardine pentru produsul sau – Equipoise - a fost respins de catre Oficiul de Pantentare, pe motivul ca exista deja, astfel ca Terry a fost cel care a botezat in final obiectul - Anglepoise. Prima lampa a aparut sub acest nume in anul 1934, iar doi ani mai tarziu i-a urmat o varianta “de familie”. Articulatiile si tensiunea arcului permite lampii sa fie mutata intr-o multitudine de pozitii, in care sa se mentina fara a fi prinsa.

Simon Terry, sta stanepotul lui Herbert si director general al Anglepoise Ltd., reprezinta a cincea generatie din istoria companiei care se ocupa cu crearea noilor modele Anglepoise (vezi).

“La inceput lampa de birou a fost vazuta mai mult ca un produs industrial, insa designul s-a schimbat foarte mult intre timp, fiind adaptat interioarelor locuintelor. Aspectul retro este foarte modern la momnetul actual, insa popularitatea produsului nu este legata de moda”, declara Simon Terry.

Corina Dovinca
InCasa.ro