Masuri de siguranta la montarea parchetului

O podea din lemn natural este considerata de multi cea mai buna si mai frumoasa optiune pentru o locuinta eleganta. In plus, lemnul este durabil si nu are raceala pietrei sau cimentului, lipsite de caldura si de viata. Initial, podelele acoperite cu lemn erau foarte des intalnite, mai ales in locuintele celor care isi permiteau esente rare, impresionante pentru oricine le trecea pragul. Treptat, s-a simtit nevoia de protejare a lemnului si ulterior au inceput sa fie folosite varietati de lemn mai ieftine, nu foarte frumoase, care trebuiau acoperite. Asa ca in afara covoarelor podelele au inceput sa fie acoperite cu linoleum, pus direct pe planseul de piatra, ciment, etc, iar in timp podeaua a inceput sa fie acoperita tot mai mult de carpeta, mochete, covoare. Lemnul masiv a disparut aproape cu totul, pentru a reveni relativ recent in atentie.

 

Aceasta revenire este in parte suprinzatoare. Podeaua din lemn este costisitoare, greu de intretinut si potrivita unor spatii pe masura. Mobila ieftina, decoratiunile interioare prost alese sau dezordinea si lipsa de curatenie pot transforma o podea de calitate intr-un esec. Au aparut noi si noi sisteme de pardoseli din lemn, mai ieftine si mai durabile, usor de instalat. Dar in continuare erau prea greu de instalat si de intretinut, astfel incat parchetul a inceput sa castige teren si sa se impuna. Principalul avantaj era usurinta cu care putea fi montat parchetul chiar si de catre o persoana, dar si pretul scazut si usurinta cu care parchetul putea fi armonizat cu restul elementelor din incapere.

Montarea parchetului sau a pardoselei din lemn poate parea o sarcina dificila, care trebuie lasata in grija profesionistilor foarte bine platiti si greu de gasit. Poate ca montarea unor podele din scandura este mai dificil, dar parchetul poate fi montat, cel putin teoretic de oricine se pricepe cat de putin la treburile de zi cu zi din casa. O pardoseala din scandura trebuie lustruita, ingrijita, lacuita, necesitand un volum de munca mai mare. Parchetul este o solutie mult mai simpla, mai ieftina si mai usor de intretinut, oferind o calitate buna pentru o investitie relativ suportabila.

 

Inainte de a incepe efectiv montarea parchetului trebuie sa va luati cateva masuri de prevedere care trebuie respectate de fiecare data cand lucrati. Chiar daca ati fi tentat sa le treceti cu vederea, sunt mai mult decat importante. Cand folositi o bormasina, un aparat de polizat sau orice alt aparat asemanator nu uitati sa va protejati ochii cu ochelari special si sa scoateti bormasina din priza daca vreti sa schimbati burghiul sau sa schimbati setarile. Verificati instalatia electrica pentru a evita un scurt-circuit. O priza defecta sau un prelungitor care din cand in cand scoate cate o flama nu sunt deloc indicate. Daca folositi lacuri sau vopsele incercati sa va protejati fata cu o bucata de tifon sau o masca speciala, aerisiti si nu lucrati prea mult timp in acea camera. Daca este posibil, faceti pauze la 15-20 de minute. Nu fumati cand folositi substante care se pot aprinde si evitati sa folositi solventi fara sa purtati manusi de cauciuc.

Sunt doar cateva sfaturi utile, dar nu trebuie ignorate in nici un caz.

 

Inainte de a incepe efectiv montarea, verificati daca podeaua este dreapta, curata si daca ati calculat corect dimensiunile. Nu uitati de izolatia necesara si aveti grija la montarea plintei de langa perete. Cel mai bine este sa alegeti un model de parchet de tip clic-clac, cel mai usor de folosit.

 

Succes !