Parchet de bambus

Pentru cei care isi doresc o schimbare in locuinta amenajarea unei camere in stil asiatic ar putea fi o optiune inspirata. Astazi cand Feng Shui este la moda nu doar in apartamente sau vile ci si in birouri stilul asiatic este mai cautat ca oricand. Atmosfera Zen, ambianta rafinata, mobila deosebita, iata ce implica stilul asiatic. In paralel vanzarile de parchet din esente exotice au explodat practic, chiar daca preturile sunt inca mult prea ridicate pentru majoritatea doritorilor. Dar pentru a avea ceva deosebit este nevoie si de sacrificii. Pana nu demult mai ales in Occident era foarte cautat parchetul din lemn de teck, frumos si rezistent, dar ingrozitor de scump. Se simtea nevoia unui tip mai ieftin, cel putin la fel de frumos si nu in ultimul rand rezistent. Solutia a venit tot din Asia si s-a impus repede si in Romania, fiind aleasa de cei pretentiosi : parchetul din bambus. Bambusul este folosit de secole in Asia in constructii sau in industria de mobila, aceasta planta fiind (cel putin acolo) nu doar ieftina ci si rezistenta. Calitatile sale, combinate cu pretul accesibil, o recomanda cu siguranta celor care doresc o schimbare.

 

Este in primul rand o alternativa ecologica. Bambusul este planta care creste cel mai repede. O padure de bambus taiata creste la loc in cinci ani, fara sa fie nevoie de replantare. In timp ce arborii folositi in constructii cresc in 10-15 ani, esentele dure avand nevoie chiar de 50-100 de ani, bambusul poate fi recoltat la fiecare trei-cinci ani. Annual, de pe un singur hectar de padure pot fi recoltate aproximativ 10 tone de bambus. Un hectar de padure de pin va produce doar patru tone.

 

podea bambusDar pentru a ajunge de la planta la parchetul pe care il vedem in magazine bambusul trece printr-un complicat proces de fabricare, avand nu mai putin de 16 etape. Bambusul este recoltat la cel putin trei ani. Este taiat in lungime si curatat de scoarta exterioara, scufundat intr-o baie de acid boric si oxid de calciu pentru a-l proteja de insecte si ciuperci, apoi bucatile de bambus sunt uscate in dispozitive speciale, pentru ca in final sa aiba un procent de umiditate de 8-10 la suta. In cursul procesului de uscare tijele pot fi carbonizate, daca se doreste acest lucru. Sub actiunea caldurii zaharul din fibre se caramelizeaza, dand bambusului o culoare inchisa. Tijele sunt apoi asamblate sub forma de lame si lipite fie una peste alta (plainpressed), fie una langa alta (sidepressed). Sunt apoi puse la presa, rezultand placile de parchet. Acestea sunt ulterior aplatizate, taiate si tratate pentru a rezulta produsul final. 

 

Daca ati ales un parchet din bambus, montarea nu este foarte usoara, dar cu putina indemanare il puteti instala chiar dv. Placile sunt lipite pe podeaua pregatita cu un strat de izolatie speciala, putand fi ulterior date cu substante care asigura rezistenta in timp si pastrarea culorii.