Mobilierul cu specific otoman in design-ul interior

Nefiind altceva decat o stiinta a amenajarii locuintelor, era firesc ca design-ul interior sa imprumute treptat, din secolul XX pana acum, idei si elemente din toate culturile lumii.

Stilul otoman este indraznet, versatil, si are abilitatea de a umple spatiul prin forma si culoare. Cuvantul “ottomane”, referitor la un stil de mobilier, si-a facut aparitia in Franta anului 1729.

La fel ca in domeniul artei, unde traditia coboara in urma cu secole, si aici ornamentatia figureaza printre cele mai importante mijloce de expresie. Acesta reprezinta specificul stilului otoman in amenajarea interioara, si modelul in care trebuie sa se inscrie orice piesa de mobilier din spatiul geografic aferent.

Mobilierul cu specific otoman, pentru camera de zi, se poate compune in cea mai restransa formula dintr-un scaun captusit sau tapitat, de regula fara manere, din unul sau mai multe taburete, si o masuta pentru cafea. In acest context spatio-vizual isi petrec anatolienii timpul in majoritatea zilelor, impreuna cu familia, la o ceasca de ceai ori cafea.

Piesele otomane pot fi asezate si in alte camere decat in living precum dormitorul, camera de joaca a copiilor sau cea de oaspeti. Ar fi ideal daca ai putea sa montezi usi de interior confectionate din lemn masiv, sculptate in tipare orientale.

Pentru ca tot a sosit vara, si cauti solutii pentru a asezona atmosfera din interior cu vremea de afara, dorim sa iti dam cateva idei. Umple-ti casa de flori naturale, proaspete, si creeaza acel aer de vacanta prin intermediul mobilierului din fier forjat. O alternativa simpla cu efect similar este mobilierul din impletituri.

Dispune o carpeta din sisal, un fotoliu ottoman din paie si o masuta de cafea din nuiele. In ceea ce priveste covorul, in afara de carpeta din sisal mai ai cateva optiuni: covor din lana cu influente orientale, covor din bumbac lucrat manual, un animal-print.

Cauta o masuta de cafea deosebita, din lemn sau din fier forjat, ale carei trasaturi sa aminteasca de o veche civilizatie. Poti folosi pe post de masuta si un cufar de calatorie din piele sau lemn (dar cu aspect invechit) sau un ottoman acoperit cu kilim. Fiecare va constitui subiect de conversatie intre musafiri, oferind totodata o frantura exceptionala dintr-un decor oriental. 

Sursa foto

I. C.