Pilotele, cuverturile si paturile-un accesoriu obligatoriu

         Pentru a proteja lenjeria de pat sau patul in general puteti folosi huse, pilote, plapumi, cuverturi si chiar paturi. Acestea va incalzesc atunci cand este frig si au un aspect estetic care pune in evidenta principala piesa de mobilier din dormitor, patul.

          Pilotele moderne imbina utilul cu placutul. Sunt practice pentru ca sunt foarte calduroase dar si frumoase pentru ca mai nou au diferite imprimeuri sau nuante care se pot asorta usor cu restul camerei. Mai mult de atat exista huse speciale sau cuverturi pentru a le proteja si pentru a le schimba de cate ori doriti look-ul. Pilotele  sunt un accesoriu indispensabil in orice casa.

 pilota   set pilota     set

            Pilotele sunt umplute cu puf de gasca sau rata, lana, bumbac, matase sau fibre sintetice hipoalergice. Majoritatea sunt rezistente la spalat la temperaturi mari si se pot cumpara la seturi avand in plus cearceafuri si perne, dar nu au si huse care se schimba. Cu cat pilota sau plapuma este mai plina cu atat este mai calduroasa si comfortabila. Pilotele sunt de doua grosimi in functie de anotimp, fiind mai subtire si mai usoara pentru primavara si toamna si mai groasa si grea pentru iarna. Durata de garantie a unei pilote este in general de 8-10 ani. Aceasta se spala cel putin o data pe an, de preferat la o curatatorie ecologica, cu masini de spalat mari.

cuvertura       cuvertura

            Cuverturile le folosim pentru a proteja pilotele sau plapuma. Ele acopera in totalitate patul. Se spala mai repede si mai usor decat pilotele, si sunt chiar mai frumoase decat paturile. Cuverturile se pot spala in fiecare anotimp potrivit instructiunilor de pe eticheta. Unii prefera sa le croiasca simplu lasandu-le sa cada natural peste marginea patului, altii le fac falduri sau volane. In orice acestea trebuie sa se asorteze cu pernele si lenjeria patului in general. Sunt interesante combinatiile de culori neutre cu cele vii, puternice. Unii prefera cuverturile cu fire lungi gen blanita sau mitoase.

 quilt      patura

            Paturile traditionale sau quilturile pentru pat, special croite pentru fiecare pat pot fi folosite drept cuvertura. De obicei facute din patrate de material diferit colorate, acestea aduc un aer oarecum rustic, traditional si evident un strop de culoare. Paturile mai vechi nu trebuie expuse direct la soare si trebuie sa li se innoiasca periodic tivurile. Exista solutii speciale pentru spalatul paturilor pentru a le pastra coloritul mai mult timp.

 patura  

Paturile pot avea dimensiuni diferite, unele pot acoperi doar o parte din pat. Sunt de preferat cele care atarna un pic peste marginile patului, pentru a acoperi salteaua. Paturile pot fi confectionate din bumbac si sunt foarte usoare.  Cele din lana sunt mai calduroase si foarte durabile in timp. Pentru a nu se strange tesatura se recomanda sa le spalati in apa rece. Paturile facute din fibre acrilice sunt chiar mai valduroase decat cele de lana si au avantajul de a fi mai usoare si se spala fara probleme la masina de spalat.

                        Paturile din fibre sintetice se electrizeaza rapid, de aceea e de preferat sa le bagati intr-un cearceaf plic.

www.incasa.ro

22 febr 2007

Altheate