Stilul decorativ marocan

stilul marocanDaca intentionati sa aveti o casa in care exoticul se amesteca, in mod armonios, cu eleganta, atunci stilul decorativ marocan poate reprezenta alegerea potrivita pentru dvs. Acest stil a devenit extrem de popular in vest, datorita dramatismului sau, care poate conferi un apect unic locuintei dvs.

Marocul este un loc inconjurat de mistere si influentat de numeroase culturi. Din punct de vedere geografic, este situat intre Europa, Africa, Oceanul Atlantic si Marea Mediterana, reprezentand un mozaic de culturi diferite si un amestec unic de tot ce este mai bun in fiecare dintre ele. Franta, Portugalia si Spania, cu ale lor stiluri decorative, se intalnesc in Maroc, influentandu-i stilul exotic si facandu-l inconfundabil si unic. Fraul imaginatiei poate fi lasat liber atunci cand va decideti sa va decorati casa in stil marocan.

Culorile utilizate in stilul marocan

Fiind o tara cu lungi linii de coasta, deserturi si soare puternic, locuitorii sai se simt inspirati de culorile vibrante, care explodeaza in jurul lor. Sa nu fiti surprinsi daca intalniti rosu aprins al soarelui amestecat cu albastrul si verdele impresionant al oceanului. Acest stil decorativ nu este despre combinatiile perfecte sau precise de culori, ci mai mult despre si pentru oamenii ca vor sa se simta liberi si vor sa-si transforme casele in oaze de culori si texturi.

Culorile puternice, precum: portocaliul aprins, rosu-ocru, albastrul si verdele stralucitor, auriul si argintiul pot fi folosite pentru accentuarea punctelor focale. Este important sa intelegeti ca aceste culori vibrante nu sunt folosite numai pentru a impresiona, ele constituie baza decorului marocan si sunt utilizate, in general, in toata casa. O camera zugravita complet in verde muschi sau in portocaliu nisipiu nu reprezinta ceva surprinzator in acest decor.

Mobilierul marocan

Mobilierul folosit in stilul marocan este, in general, confortabil si pozitionat cat se poate de aproape de podea. Marocanii sunt oameni foarte ancorati in realitate si foarte practici, care prefera sa se afle cat mai aproape de pamant. Cladirile sunt asemenea unor oaze, iar interioarele le ofera acea atmosfera relaxanta de care au nevoie. Obiectele de mobilier sunt, in general, confectionate din fier forjat sau din lemn. Piesele sculptate cu numeroase incrustatii si insertiile cu perle sunt perfecte pentru decorul in stil marocan.

Texturi bogate, luxuriante

Folositi texturi bogate, abundente oriunde puteti. Pernite decorative excentrice imbracate in materiale cu modele complexe si puternic colorate, draperii din catifea grea, baldachine acoperite cu perdele din materiale bogate si covoare exotice - toate acestea alcatuiesc generosul decor marocan.

Stilul marocan este incomplet fara mirosurile potrivite care sa acompanieze decorul. Aromele exotice de nucsoara sau de scortisoara va pot purta imaginatia in locuri misteriase, precum pietele din Marakesh sau Tangier. Folositi din abundenta lumanarile si betisoarele parfumate, cu diverse arome pentru a reproduce atmosfera marocana.

Photo: 1, 2

Corina Dovinca
InCasa.ro